• Toimitus alk. 5,90€
  • Ilmainen toimitus yli 50€ tilauksiin
  • Teemme työtä ympäristön ja lähimmäisen hyväksi
  • Toimitus alk. 5,90€
  • Ilmainen toimitus yli 50€ tilauksiin
  • Teemme työtä ympäristön ja lähimmäisen hyväksi

Vaatteen elinkaaren pidentäminen

Miksi vaatteen käyttöikää on hyvä pyrkiä pidentämään?

Vaatteen käyttöikää voi yrittää pidentää omilla toimilla. Vaatteen elinkaaren pidentäminen on kiistaton ilmastoteko. Ennen mahdollista uusiokäyttöä on hyvä miettiä vaatteen elinkaarta kokonaisuudessaan. Vaatteiden huoltamisella ja hoidolla voi myös säästää rahaa ja näyttää huolitellulta, kun vaatteet säilyvät hyväkuntoisina pidempään. Lyhyen elinkaaren vaatteisiin eli niin kutsuttuun pikamuotiin liittyy ympäristöhuolien lisäksi muitakin kysymyksiä, kuten mahdollinen halpatyövoiman käyttö sekä vaatteiden heikko laatu.

Alle on koottu vinkkejä, kuinka vaatteen käyttöikää voi yrittää pidentää.

1. Laadukkaan tai tarpeellisen vaatteen valitseminen ostohetkellä

Kaikki alkaa jo ostohetkellä. Onko tämä vaate sellainen, josta taatusti pidän ja jota tulen pitämään? Onko materiaali sellainen, että se kestää? Tarvitsenko vaatetta uutena, vai voisiko sellainen löytyä käytettynä?

2. Noudata vaatteiden hoito-ohjeita

Peseminen kuluttaa vaatteita. Turhaa likaantumista voi yrittää välttää jo ennakkoon: Esimerkiksi arkaa juhlapukua voi suojella deodoranttitahroilta esimerkiksi aluspaidan avulla. Tuulettaminen tai pakastaminen voi joskus riittää vesipesun sijasta. Pestessä kannattaa noudattaa vaatteen pesulapussa olevia ohjeita. Pesussa kannattaa välttää huuhteluaineita, jos vaatteissa on elastaania, sillä huuhteluaine voi vahingoittaa elastaanikuituja. Elastaania on esimerkiksi urheiluvaatteissa, joustavissa vaatteissa ja monissa alusvaatteissa.

3. Hoida tahrat nopeasti

Selkeästi likaisia vaatteita ei kannata säilöä pitkään odottamassa pesua, ettei esimerkiksi hiki tartu liiaksi. Jos vaatteeseen tulee näkyvä tahra, kannattaa se käsitellä nopeasti.

4. Korjaa pienet viat

Vaatteisiin tulee joskus kulutuksen myötä ns. "nyppyä". On olemassa leikkureita, joilla nyppyä saa leikattua vaatteesta pois. Nypynpoistoon on myös erilaisia "pirkka-niksejä", joita voi etsiä netistä ja kokeilla niiden toimivuutta. Pienet reiät ja rispaantumiset kannattaa opetella korjaamaan itse.

5. Älä nuku päivävaatteissa

Nukkuminen päivävaatteissa venyttää vaatteita turhaan.

6. Tuunaa

Epämieluisia tai epäsopivia vaatteita voi tuunailla esimerkiksi lahkeita tai helmaa lyhentämällä, mitoitusta kaventamalla, värjäämällä tekstiiliväreillä tai lisäilemällä koristeita. Vain mielikuvitus on rajana! Kokeile myös kokonaan uusia käyttötapoja käyttää vaatteita. Voit esimerkiksi käyttää vyötä liian isojen vaatteiden kuromiseksi. Uudet värikkäät kengännauhat uudistavat kenkien ulkonäön hetkessä. Jos sinulla on paljon haalistuneita tummia vaatteita, voit kokeilla värjätä koko koneellisen uudelleen mustaksi pesukoneessa kiinnitettävällä tekstiilivärillä.

7. Säilytä järjestyksessä

Vaatteet kannattaa säilyttää nätisti viikattuina tai jämäkässä henkarissa ripustettuina niin, etteivät ne pääse turhaan rypistymään tai venymään.

8. Kierrätä tai käytä loppuun

Ja viimeisenä tietenkin kierrätys tai uusiokäyttö. Jos et käytä itse vaatetta hyväkuntoista vaatetta enää, pistä se kiertoon. Talentti-kierrätyksen nettisivuilla on tietoa meidän kierrätyksestämme. Meillä pyritään käyttämään mahdollisimman paljon myyntiin kelpaamatonta materiaalia uusiokäyttöön.

Auringonvalo kirkastaa valkopyykkiä. Väripyykkiä ulkona kuivattaessa kannattaa vaatteet kääntää nurin päin, jotta ne eivät haalistu.

Pienet viat voi korjata itse. Vaatteiden tuunaukseen löytyy paljon ohjeita ja vinkkejä netistä.

Farkkujen pesussa saa olla tarkkana. Materiaalina siitä on moneksi.